Jordprøver

12.08.2016 (Oppdatert: 24.09.2020) Nina Ryen

Det er obligatorisk med gjødslingsplan når en søker produksjonstilskudd. Gjødslingsplanen skal bygge på jordprøver som ikke er eldre enn 4-8 år. Jordprøver er en god investering, fordi den sikrer rett gjødsling og optimal avling.

 

Du får tilbud om jordprøver hvert 6. år når du er medlem hos oss. Dersom du har forenklet 5-årsplan får du tilbud hvert 5. år. Vi vurderer i lag med deg hvor mange og hvor prøvene skal tas. Vi tar prøvene på gården helst i lag med deg som driver gården. Da får vi best mulighet for å bli kjent på gården.

Vi utarbeider også kart, som er godkjente i forhold til gjødslingsplanen. Du får tilsendt kart på e-post eller i posten. 

Jordprøver gir opplysninger om organisk innhold, pH, fosfor og kalium samt Magnesium. Dette er viktig tall i gjødslingsplan.Du kan også ta jordprøvene selv og du kan da låne et jordbor hos oss. Det skal foreligge oppdaterte kart som viser hvor skiftene og jordprøvene er tatt. Analysekostnadene betales direkte til laboratoriet. Vi bruker Eurofins til å analysere jordprøvene. 

Ta kontakt for mer info og for bestilling av jordprøver utenom det 5-6 årige systemet. Tel 38 18 39 00 eller send e-post til agder@nlr.no

 

Du kan også ta prøvene selv. Som medlem får du låne jordprøvebor av oss. Du kan ta kontakt og hente på et av våre KONTORER på forespørsel.

Vi gir deg også esker til prøvene og hjelper til med bestillingsskjema. Når du har tatt ut prøvene, så leverer du utstyr og prøver tilbake på vårt kontor, og vi sender de til analyse for deg. 

Se i video for hvordan du kan ta ut prøvene selv:

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.