AV: MORTEN GÜNTHER

Optimal lagring handler både om temperatur, lysforhold, fuktighet og luftkvalitet. Det er også viktig hvordan potetkassene plasseres på lageret.

Men la oss begynne med begynnelsen:

– Først og fremst er det viktig at det er god kvalitet på de potetene som skal lagres, forteller potetforsker Pia Heltoft Thomsen.

Skånsom høsting minsker risikoen for skader og minimerer vekttap. Innhøsting bør skje i tørt og luftig vær, og ikke når det er for kaldt.

Riktig innlagring er viktig

– De første ukene på lager er viktige, forteller Thomsen. Potetene skal tørke, samtidig som sår og skader heles. Deretter er det avgjørende at temperaturen senkes gradvis.

Tørking og sårheling krever en temperatur på ca. 12 grader og god ventilering for å fjerne overskytende varme, vann og CO2.

– Hvor raskt potetene skal kjøles ned avhenger av hva de skal brukes til. Matpoteter, som gjerne skal ha et pent skall, bør tørkes og kjøles ned raskt for å unngå sølvskurv og svartprikk.