Underbuksekampen i ord og bilder

08.10.2020 (Oppdatert: 09.10.2020) Inger Birkeland Slågedal

Underbuksekampen er ei uhøytidelig tevling mellom regioner i regi av Norsk Landbruksrådgiving. Målet er å sette fokus på livet i jorda; jordhelse, jordstruktur og jordas evne til å bryte ned organiske stoffer, slik som bomullstruser.

Truser er gravd ned og opp. NLR Agder har deltatt, men ingenting er avgjort. Foto: Nina Ryen

Det blei gravd ned 19 underbukser i juni og 13 av de er gravd opp igjen. En har forsvunnet og fire underbukser blei gravd ned i faggruppe for damer i ammekuproduksjonen, og de vil vente med å grave opp til neste møte midt i oktober. Josefa A Torp leder den gruppa, og vi kommer tilbake med resultat og bilder.

Mjåland gård: Brit Mjåland gravde ned 5 underbukser på en markdag 22/6. Inger Birkeland Slågedal gravde opp 4 underbukser på Åpen økologisk gård 20/9, 1 underbukse finner vi ikke igjen. Saken blei dekka av Lindesnes Avis begge datoer. Klikk på lenkene under for lese mer (noen saker er kun for abonnenter)

Den store underbuksekampen er avslørt

Til jord skal du bli

Facebooksaken til Mandalen Andelslandbruk

Resultatet viste store forskjeller, med mest nedbryting på den beste jorda der det dyrkes poteter og grønnsaker i andelslaget. Her brukes det organisk gjødsel og jorddekke. Det er den på midten i bildet med 3 underbukser. Minst i kanten av et jorde som er mer pakka. Merk at det var fire ulike typer underbukser.

 

Froland og Nedenes: Josefa A Torp gravde ned 2 underbukser på en gård i Froland 29/6 og 2 på en gård på Nedenes, Arendal 22/6. Ho gravde opp underbuksene på markdager på gårdene 22/9 og 24/9. På bildet av 4 oppgravde underbukser, der de to fra venstre er fra Nedenes i Arendal. Den som er minst spist opp er fra en del av jordet som er ganske pakket, mens den andre fra midt på et godt jorde. Saken blei dekka av Agderposten på Nedenes og av Frolendingen både ved ned- og oppgraving.

Nibio Landvik: Inger Birkeland Slågedal gravde ned 2 underbukser her 8/7, en på økologisk jord med jorddekke og en på konvensjonell jord. Ho gravde de opp 30/9 og bildet av begge underbuksene viser at den til høyre som er fra økojord, var betydelig mer nedbrutt enn den andre. Her var mye av bomullen spist opp og bare elastikken/nettingen og strikket var igjen. Etter vask og veiing viste det seg at den fra økojord veide 15,5 g og den fra konvensjonell jord veide 25,5 g. Altså var mye mer av bomullen spist opp av mikrobene på den økologiske jorda. Grimstad Adressetidende dekka ned- og oppgraving. LES SAKEN HER 

 

Søgne vgs: Josefa A Torp gravde ned 1 underbukse på Søgne vgs med ansatte tilstede 19/6 og Georg Smedsland gravde opp på fagdag for pollineringsvennlige vekster 22/9. Den var lite nedbrutt, noe som kan skyldes forholdsvis pakka jord med lite organisk materiale og også planering og flytting av jord. Ned- og oppgraving blei dekka av den digitale avisa Søgne 247.

Birkenes: Inger Birkeland Slågedal gravde ned 1 underbukse 26/6 i urtehaven på museet på Tveide i Birkenes, og  gravde den opp igjen 8/10. Den er delvis nedbrutt, men mindre enn forventa. Det blei også gravd ned 1 underbukse i grasmark i Slogedalen i Birkenes 20/6 som blei gravd opp 12/9. Den var ganske godt nedbrutt.

Kristiansand: Jakob Saaghus gravde ned 1 underbukse på hyttetomta si 19/6 på ei sosial samling for ansatte. Merket forsvant og den er ikke funnet igjen.  Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.