Rein havre

28.08.2019 (Oppdatert: 28.08.2019) Inger Birkeland Slågedal

1000 dekar med havre er kontrollert for fremmedkorn, og alle med cøliaki kan være trygge på at de får glutenfrie havregryn.

Funn av fremmedkorn i form av 6-radsbygg i en havreåker i Grimstad. Foto: Inger Birkeland Slågedal.

Omkring 40 prosent av all norsk "rein og glutenfri" havre dyrkes i Aust-Agder, nærmere bestemt i Arendal, Froland, Åmli og Grimstad. Havre er i seg selv glutenfri, men fremmedkorn som hvete og bygg inneholder gluten og innslag av dette er nok til at folk med cøliaki vil reagere. Havren foredles til noen hundre tusen poser norskproduserte havregryn til glede for alle med cøliaki og glutenintoleranse.

 

Årlig havrekontroll

Kontrollert og rein havre er en egen produksjon som fire produsenter i Aust-Agder har dyrka i mange år nå. De leier inn NLR Agder hvert år i juli til å gå manngard gjennom åkrene og luke ut og registrere antall aks av fremmedkorn, og noen av produsentene er selv med. I år er det omkring 1000 daa som er kontrollert. Resultatene av kontrollen blir rapportert til mottaket, og i tillegg må produsentene sende inn prøver av ferdig treska korn som analyseres. Fins det mer enn to fremmedkorn i disse prøvene â 2 kg, så kan ikke havren godkjennes.

 

Dyrkerne er derfor veldig nøye med hvor de dyrker rein havre. De vil helst unngå luftstrekk med ledninger som fugler kan sitte på og miste ned korn, og de bruker ikke treskerne til annet enn havre for å unngå innblanding. Det forekommer likevel noen innslag av bygg og hvete som kan spres med vinden, flygende fugler og innblanding i såkornet.

Det er flott at rein og glutenfri havre dyrkes i Norge og på Agder, det er vinn-vinn for både de som har cøliaki og de som dyrker som da får en bedre pris for varen.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.