Rådgiving innen maskinteknikk

30.01.2019 (Oppdatert: 01.02.2019) Jan Karstein Henriksen

NLR Agder kan tilby vurderinger før kjøp av maskiner og utstyr, og hjelpe til med innstilling og kalibrering av maskinene så de fungerer optimalt.

Nå blir det økt teknikksatsing med hovedvekt på presisjonsutstyr. Foto: Jan Karstein Henriksen

Med utprøvinger og forsøk, foredrag, markdager, demonstrasjoner, fagartikler og individuell rådgiving håper vi å bidra til å sikre optimalisering av økonomi, teknikk og agronomi, og at maskinene fungerer og gjør en god jobb.

 

Vi tilbyr hjelp

For medlemmer i NLR Agder kan vi tilby hjelp til vurdering og økonomiberegninger i forhold til maskinkjøp og maskinlinjer. Vi kan bidra med gode råd til hvilke funksjoner, utstyr og muligheter maskinene du vurderer å kjøpe bør ha. Vi hjelper også den enkelte med praktisk innstilling av ploger, harver, sprøyteutstyr,mineralgjødselsprederevanningsutstyr, potetutstyr, utstyr for husdyrgjødselhandtering, grashøste-utstyr og dekk/dekktrykk ved ulike arbeidsoperasjoner, slik at utstyret gjør en kvalitetsjobb. 

Et eksempel er teknikkservice på tåkesprøyte i frukt og bært. I åtte år (2010-2017) har vi kartlagt hvilke innstillinger, dyser, trykk og kjørefart som gir mest optimal sprøyting med minst mulig avdrift til omgivelsene i ulike bær- og fruktkulturer ved alle ulike planteutviklingsstadier gjennom året. Kunnskapen vi har ervervet har gitt 40-50 % bedre sprøytekvalitet samtidig som vi har halvert væske- og plantevern-middelforbruket. Vi har funnet ut at alle tåkesprøyter gir for mye luft/vind og at de gjør den beste jobben når de brukes med lav kraftuttakshastighet på 300-370 omdreininger/minutt. Vi kan hjelpe hver enkelt med råd om utstyr, utstyrsnivå og dyser før kjøp. Når maskinen er på plass, så kan vi hjelpe med målinger, innstillinger, tilpasninger og kalibreringer av traktoren og sprøyta. Der får du utarbeidet kjøreskjema for  traktor og sprøyte der du får detaljoppsatt for alle aktuelle innstillinger, gir og turtall til ulike sprøytinger gjennom året.

 

Satsing på presisjonsteknikk

I NLR på landsbasis er undertegnede blant fem rådgivere som jobber med maskinteknikk og det blir nå satt inn økte ressurser for at vi skal bli flere og bedre, spesielt på presisjonslandbruk og presisjons-utstyr. Planen er at vi i løpet av 2019 skal bli bedre på automatikk, styringssystemer og presisjonsutstyr. Deriblant skal vi kartlegge geografisk dekningsgrad rundt i landet på ulike posisjonsutstyr og jobbe med å finne ut om aktuelt utstyr, kartlegge og gjøre beregninger på hva som er mest lønnsomme investeringer for de ulike produksjoner og gårdsstørrelser.  Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.