Hurtiganalyse av gras

22.08.2018 (Oppdatert: 22.08.2018)

Vi har lenge ønsket å kunne tilby bøndene hurtiganalyse som verktøy for bestemmelse av rett slåttetidspunkt. Og nå har vi kjøpt vårt eget NIR-apparat for nettopp dette.

Vårt nye NIR-apparat skal gi sikrere prognoser. Foto: Josefa A Torp

Vi har i en årrekke sendt ut grasprognoser for bestemmelse av rett slåttetidspunkt, hovedsakelig til 1. slåtten, men på grunn av lang innsendingstid og tid til analysering, blir ofte resultatene foreldet når de kommer ut til bonden.

 

Hurtiganalyse med NIR-apparat

I prosjektet "Mer og bedre grovfôr i Agder" har vi fått midler til å utvikle hurtiganalyse som verktøy for bestemmelse av rett slåttetidspunkt. Dette ser vi på som et stort sprang for å kunne gi våre medlemmer de beste rådene rundt rett slåttetidspunkt i forhold til hvilken produksjon man har. Vi vil bruke apparatet parallelt med innsendte prøver til vanlig analyselaboratorium i en periode. Slik vil vi etter hvert som det tas flere og flere prøver få bedre og bedre kalibreringer og etter hvert sikrere prognoser.

 

Ta kontakt for hurtiganalyse

Vi har nå fått apparatet og vil teste det ut i samband med 3. slåtten. Du som er interessert i å få tatt slike prøver, kan kontakte Josefa. Vi ønsker fortrinnsvis å ta ut prøver i Froland/Arendal/Grimstad og Lindesnes/Lyngdal/Farsund, da dette er praktisk for de som skal ta ut prøvene. Neste år satser vi for fullt fra våren med grasprognosene.

 

Supplement til fôrprøver

NIR-apparatet kan brukes på en rekke fôrtyper, men vi satser på tre typer til å begynne med: ferskt grønt gras, ensilasje og surfôr av gras. Analysen forteller oss om innholdet av tørrstoff, protein, NDF, ADF, stivelse, aske og fett. Bruk av hurtiganalyse til lagra fôr er ikke en del av prosjektet, men vi vil gjerne ta prøver med apparatet i forbindelse med ordinær fôrprøvetaking, for å få en god kalibrering. Selve analysekostnaden vil kunne bli langt rimeligere enn laboratorieanalyser. Vi mener at hurtigtesteren bør være et supplement til vanlige fôranalyser og ikke en erstatning. Det vil være fortsatt behov for tradisjonelle fôranalyser da det er begrensa hva som kan analyseres med NIR-apparatet.

Etter uttesting et par år håper vi på at sikkerheten ved bruk av apparatet er så god at vi kan få raske og gode svar på fôrkvaliteten i prognosearbeidet slik at mer gras kan bli slått på et riktig stadium. Dette vil kunne bidra til bedre utnytting av grovfôrressursene og reduksjon av kraftfôrkostnadene til beste for bonden.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.