Gullosten på Tjamsland

26.11.2018 (Oppdatert: 28.11.2018) Inger Birkeland Slågedal

Rut og Jørn Martinsen i Birkenes fikk gull- og sølvmedalje for sine to oster, Rosalita og Rødlin under oste-VM i Bergen i november.

Jørn med kyrne. Foto Eva Kylland

Gode råvarer skal til for å oppnå edle medaljer i et verdensmesterskap. Den ekstra gode melka kommer fra seks kyr som holder til på Tjamsland gård på Håbeslandsheia i Birkenes. Her er den bevaringsverdige gamle rasen Sidet trønder- og nordlandsfe og Jersey. Melka fra trønderfe regnes som spesielt smakfull, og Jerseymelk har høyt fett- og proteininnhold.

Høy verdiskaping

Rut og Jørn driver en gård med 34 dekar dyrka jord og en del skog til. De har fire barn og de har heile tida levd av gården. De produserte tidligere økologiske egg som de solgte til butikkjeder og storkjøkken. Da dette markedet blei vanskelig, tenkte de kreativt og starta opp med melkekyr og ysting. Målet var fortsatt høy verdiskaping og mulighet til å leve av gården. De deltok på ystekurs, meldte seg inn i Norsk Gardsost og bygde om driftsbygningen til melkekyr med melkerom, ysteri og lager. Siden 2014 har de vært godkjent for ysting og salg av oster.

Prisbelønte oster

I løpet av denne korte tida har de blitt mye mer enn godkjente, de er prisbelønna for de velsmakende ostene sine; Rosalita og Rødlin. Først fikk de NM-gull og i høst deltok de i oste-VM i Bergen og oppnådde der gull for den ferske kremosten Rosalita og sølv for den halvfaste rødkittosten Rødlin. Et flott resultat for et ganske nytt ysteri å holde gull- og sølvstandard på produktene sine. Jørn forteller om en ekstra hyggelig opplevelse etter mesterskapet, da kjendiskokken Bent Stiansen uttalte til Nationen at Rosalita var hans favorittost. Det er Rut som er ysteren og dette er ei ekstra fjær i hatten for henne, som i tillegg til en god råvare også må ha et ekstra godt håndlag.

Ostene på Rekosalg

Ostene fra Tjamsland går unna, og medaljedyss og positiv omtale øker salget. Ostene selges til grossister, delikatesseforretninger, på Bondens marked og nå selges de også via de nystarta Reko-ringene på Agder. Reko står for Real eller rettferdig handel, og går ut på at kundene er en del av et nettverk på facebook som bestiller varer fra lokale matprodusenter og produktene hentes på et avtalt møtested ei gang per uke. Rask og rimelig omsetting med direkte kontakt mellom bonde og kunde.

Fanaost verdensmester

Ostene fra Tjamsland var i godt selskap med 3472 oster fra 41 land som deltok i konkurransen. I Norge fins omkring 120 lokale ysterier og 58 produsenter var med i mesterskapet. Resultatet for Norge var at 72 norske oster fikk medaljer og blant dem var 8 super-gold og 14 gull. Ostene var fordelt på 78 dommerbord der dommerne vurderte utseende, konsistens, lukt og smak før de plukka ut èn ost som gikk videre til superfinalen der 16 dommere først valgte ut hver sin ost og av disse blei verdens aller beste ost valgt og det var Fanaost fra Ruth og Jørn Hafslund på Ostegården ved Bergen. Sølvet blei delt mellom «Helfeit, Brun Geitost. Tinntradisjon» fra Stordalen Gardsbruk og en fransk ost, produsert i Pyrenèene.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.