Grovfôr til hest

11.06.2018 (Oppdatert: 11.06.2018)

Utviklinga av graset har gått ekstremt fort i den varme perioden vi hadde i mai, og allerede forrige uke viste grasprognosen for Grimstad at graset hadde en energikonsentrasjon på 0,59Feh, som tilsvarer energiklasse H2.

Hest på Bjåen. Foto: Ragnhild Bjåen

Til hest ønsker man som regel et fôr med relativt lavt innhold av energi og protein, og mye fiber. Grunnlaget legger vi ved gjødsling, der moderat gjødsling vil være med på å gi noe lavere innhold av protein. Slåttetidspunktet vil også være med på å påvirke både innhold av energi, protein og fiber. Vi tar utgangspunkt i timotei, og ser på utviklingsstadiet av den for å bestemme slåttetidspunktet. Ved begynnende skyting, det vil si når noe av akset er synlig på minst 10 % av stråene, er graset stappfullt av energi og protein, og lite struktur. Normalt er det er anbefalt å vente ca. 2-4 uker etter begynnende skyting, da er det betydelig mer strå som fører til mer struktur/fiber og energi- og proteininnholdet går ned. Markedet ønsker stort sett et fôr med mye struktur, som er tørt og har god hygienisk kvalitet. Det kan være hensiktsmessig å sikte mot et fôr med energiklasse H3, det vil si en energikonsentrasjon på 0,52 – 0,57 Feh, som tilsvarer ca. 0,68 – 0,73 Fem. Forrige uke var det veldig gode tørkeforhold og mange som produserer høy og høyensilasje til hest var ute og slo. Dette vil gi både god hygienisk kvalitet og næringsmessig kvalitet. Det ble tatt ute en prøve på Landvik forrige mandag, og den viste energikonsentrasjon på 0,59Feh som tilsvarer energiklasse H2. For noen hester kan dette være et noe kraftig fôr, derfor anbefaler vi at man tar ut en fôrprøve av sitt fôr slik at kjøper vet hva de får og kan fôre etter det.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.