Ribes til dessert

22.08.2018 (Oppdatert: 22.08.2018) Inger Birkeland Slågedal

I Reddal er det flere unge i landbruket, og Aanon Midstue er en av dem som satser friskt på ribes, fortrinnsvis rips og stikkelsbær.

Ånon Midstue er klar til å høste rips. Foto: Anne Vintland

Ribes omfatter rips, solbær og stikkelsbær, bær som minner om bestemors have; safting, sylting og gelé. Bær som smaker herlig av sommer, litt surt og litt søtt, og veldig godt med fløte og sukker eller is til. Og når de i tillegg er rike på vitaminer, fiber og antioksidanter, er det helt in i tida å spise.

Aanon har planta 13 dekar med rips og stikkelsbær, der hovedsorten av rips er Rowada, med noe tidligrips av sorten Junifer, noe sein rips av sorten Augustus og en hvit sort som heter Blanka. Normal høstetid for rips er rundt 1. august, men i denne varme sommeren modna de ei uke tidligere.

 

Her er også 7 dekar stikkelsbær, der hovedsorten er den røde Xenia. Disse er enda i etableringsfasen og gir ikke så stor avling. Høsteperioden for stikkelsbær er normalt midt i juli, men også disse var modne tidligere på grunn av varmen.

 

Av rips høstes det mange tonn i år. Typisk for Rowada er lange og flotte klaser, ca 25-30 bær per klase - nydelige dessertbær. Rips har lang holdbarhet både på busk og kjøl, og de kan langtidslagres. Stikkelsbær må omsettes raskere, men de egner seg godt til frysing. Det samme gjør rips. Aanon har leveringsavtale med Bama. Han dyrker også bringebær og jordbær, og produserer egg.

 

Mulighetene er mange for å dyrke frukt og bær på Agder, og det er økende marked for norske bringebær, jordbær, moreller, hageblåbær, rips, solbær, stikkelsbær, epler og plommer. Har du god jord og interesse, er det mulig å få til en lønnsom produksjon av bær og frukt. Det er arbeidskrevende og fordrer høstehjelp, men det gir økt verdiskaping på gården, spesielt ved foredling og direktesalg. NLR Agder har forsøksfelt for å øke avling, kvalitet og lønnsomhet, og vi følger opp med gode råd gjennom sesongen, både gjennom individuelle rådgivingsavtaler, markdager og andre fagarrangement.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.