Raigras
⋅ Korn

Vekstregulering i frøeng av flerårig raigras

Forsøksmelding 2023: Med nye vekstreguleringsmidler tilgjengelig var det behov for nye forsøk i frøeng av flerårig raigras. Resultatet fra dette feltet er interessante, men siden 2023 var langt fra et normalår er det behov for flere forsøk på dette.
Innlandet
Bygg Elin Sikkeland
⋅ Korn

Vår og delgjødsling av bygg

Forsøksmelding 2023: Delgjødsling til bygg blir brukt for å spare tid på våren. I år var det størst avlings økning på siste delegjødsling, det er det motsatte av i fjor.
Innlandet
Kornaker kampanje 2023
⋅ Korn

Fiskeslam i bygg og hvete

Forsøksmelding 2023: I begge forsøkene var det liten forskjell i avling ut fra hvilket gjødselslag som ble brukt. Byggforsøket hadde en snittavling på 182kg per daa og hveteforsøket ga en snittavling på 225kg per daa. Med andre ord er avlingene generelt sett lave.
Innlandet
Langeland Gjodsling til hosthvete
⋅ Korn

Urea som gjødselmiddel

Forsøksmelding 2023: Urea kan i år med høye gjødselpriser være et fristende alternativ til tradisjonell nitrogengjødsel, men ulempene kan være vesentlige og effekten usikker. I forsøket i 2023 var det mangel på vann som styrte årets avlinger og proteininnhold.
Innlandet
Hvetelandskap
⋅ Korn

Delgjødslingstidspunkt til vårhvete

Forsøksmelding 2023: Tidspunkt for delgjødsling har ikke gitt noen effekt på hverken avling eller andre kvalitetsparametere i vårhvete i 2023.
Innlandet
Foring av villsau 1
⋅ Grovfôr

Fôring av utegangarsau om vinteren

Sjølv om gammalnorsk sau, eller villsau som den ofte blir kalt, er en hardfør og nøysom rase er også den avhengig av tilstrekkelig med fôr for å dekke behovet for energi, protein og mineraler.
Sør
Honsehirse
⋅ Korn

Funnet hønsehirse for første gang?

Man våkner kanskje ikke helt før det gjelder seg sjøl. Hønsehirse er omtalt i mange år, men årlig er det noen som gjør sitt førstefunn. Hva gjør du da?
Østlandet
Mais 2023
⋅ Økologisk

Utvikling fôrmais

Det har vært gode forhold for fôrmaisen i år, det har resultert i veldig høye planter som har satt mange kolber.
Sør
Nedfelling av husdyrgjodsel JIO
⋅ Grønnsaker

RMP-ordningen på Agder

For å kunne søke på RMP må man spre all husdyrgjødsel innen 20.august.
Sør
Eng i skohoyde
⋅ Økologisk

Fôring av storfe i tørkeår

Tørke kan være en utfordrende tid for både dere bønder og for dyra deres. En viss mengde grovfôr er helt nødvendig for å få dyras fordøyelsessystem til å fungere, men man kan opprettholde en god produksjon ved å redusere tilgangen på grovfôr relativt mye. I denne artikkelen har vi samlet noen forslag til tiltak dersom du har for lite grovfôr.
Østlandet
Eng som skyter
⋅ Frøavl

Ikke vent med slåtten hvis graset har skutt

Flere steder er det nå liten avling på grunn av tørke eller kaldt og vått vær. Det er lett å tenke at man skal vente litt med slåtten fordi man vil at enga skal få vokse litt til. Men hvis graset har skutt er det bare å slå.
Midt
IMG 1234
⋅ Grovfôr

Klimabetinga avlingsskade

Det er fryktelig tørt mange steder i landet i år, andre steder har hatt det vått og kaldt. På Østlandet ser det ut til at konsekvensene kan bli større enn de var i 2018, siden førsteslåtten i år er dårligere enn den var da. Mattilsynet og Debio vurderer fortløpende hvilke områder som skal omfattes av eventuelle lokale forskrifter.
Midt
Bladrulling pga sikade angrep
⋅ Potet

Sikader i potet

Potetsikadene (både voksne og nymfer), suger plantesaft fra mange type planter, men i Norge er de hovedsakelig et skadedyr i potet på Østlandet. De voksne sikadene foretrekker de øvre bladene.
1 2 3 ... 9