Nye åkersprøytedyser best i vind

01.10.2018 (Oppdatert: 01.10.2018) Jan Karstein Henriksen

Nå er det på tide at du skifter ut standard flatdyse med en ny dyse på din sprøyte. Det finnes nye og rimlige åkersprøytedyser som gir veldig gode sprøyteresultat også i en del vind.

Nye dyser øverst, standard dyser nederst. Foto: Jan K Henriksen

De fleste bruker vanlige standard flatdyser (de nederste på bildet) som gir veldig små dråper og derfor må brukes i stille vær. Sprøyting med slike dyser i vind gir dårlig sprøyteresultat og uheldig avdrift av plantevernmiddel til luft og vegetasjon omkring. Med nye dyser er det nye muligheter.

 

Tidligere var lavavdriftsdyser gode i vind, men hadde grove dråper med for dårlig væskedekning på nyspirt ugras. Med ny dyseteknologi er det nå ulike dyser på markedet. Lokale tester og demonstrasjonskjøringer i to sesonger viser at den nye og rimelige dysa, "Teejet AIXR" (øverst på bildet), peker seg ut som en bra allrounddyse. Den har lite avdrift i vind, god dråpefordeling og god dekningsgrad også på nyspirt ugras ved 1,5-2 bar trykk. De gir også god sprøyteeffekt på 2 bar når Reglone brukes til nedvisning av potetris. De kan brukes ved høyere trykk hvor de har god gjennomtrengingsevne, god dekkevne og virker mot sopp og skadedyr i større, tettere bestand. Teejet AIXR vil sannsynligvis bli godkjent til 50 % avstandsreduksjon opptil 2 bar trykk i kommende regelverk for midler med oppgitte avstandsgrenser på etiketten. Teejet AIXR dysene passer inn i dyseholderne/kappene til de som har standard Teejet- og Albuzdyser i dag. De passer ikke inn i Hardiholdere, men det finnes en egen holder som Teejetdysa passer oppi og som passer på Hardi sine rørdeleroverganger. Dyser og holdere kan du kjøpe flere steder, men det enkleste er å ringe "Sprøytegården", tlf. 51420610. Dysene uten holdere koster der 70 kr/stk og ekstra holder med Hardifeste koster 12 kr/stk.

  • Anbefaling for gras, korn, grønnsaker og bær på vanlig åkerbom: "Teejet AIXR 110-03". Det er en blå ISO-dyse som gir 0,97 liter/minutt ved 2 bar trykk, det vil si at du får ut 15 liter/daa ved kjørefart 7,8 km/time og 20 liter/daa ved kjørefart 5,8 km/time. Normal dysehøyde er også for denne dysa 40 cm.
  • Har du potet, så trenger du en litt mindre dyse som kan passe både til ugras og til tørråte. Lilla "Teejet AIXR 025" har kapasitet 0,82 liter/minutt ved 2 bar og da får du ut 15 liter/daa ved 6,6 km/time og 20 liter/daa ved 4,9 km/time.


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.