Lokalmat uten mellomledd

01.12.2018 (Oppdatert: 27.12.2018) Inger Birkeland Slågedal

Den siste torsdagen i november bytta de første matvarene eier ved hjelp av Vipps og Izettle på en parkeringsplass i Kristiansand. Bonde møter forbruker og de handle direkte og realt med hverandre; den første Rekoringen på Agder er i gang.

Rekoring på Sørlandet. Foto: Birkenesavisa

 

Det starta i Finland for fem år siden med rejäl konsumption, og den rettferdige handelen har nå bredt om seg. I høst blei den første rekoringen etablert på Agder etter initiativ fra fylkesmannens landbruksavdeling og det er mer enn 40 rekoringer her i landet.

Småbrukarlagets prosjekt

Den første rekoringen i Norge blei etablert høsten 2017 etter mønster av de finske rekoringene. Det var finnen Thomas Snellman som kom på denne geniale idèen i 2013, en salgsform uten mellomledd der bonde møter kunde og bonden får 100 % av inntektene. 

 

Etablering av rekoringer i Norge er en del av Norsk Bonde- og Småbrukarlag sitt prosjekt Matnyttig. Målet i prosjektet er å øke lokalmatproduksjonen i Norge og samtidig stimulere til økt lønnsomhet. Det ligger også inne et ønske om å bevisstgjøre forbrukerne om viktigheten av småskala matproduksjon og lokal videreforedling. 

 

Rekoringer er et matnettverk der lokalmatprodusenter bruker ei felles Facebookgruppe til å annonsere varene i sitt område. Det er rundt 450 bønder som selger gjennom rekoringer, både økologiske og konvensjonelle. Kundene har tatt veldig godt imot muligheten til å handle direkte med bonden og det er mer enn 100.000 kunder tilknyttet de norske rekoringene, og det blir garantert flere.

 

Tre rekoringer på Agder

Det begynte med et oppstartsmøte i regi av fylkesmannen på Agder som i samarbeid med Småbrukarlaget, Bondelaget og NLR Agder inviterte småskalaprodusenter til møte i begynnelsen av november. Mange møtte og blei skikkelig begeistra, og resultatet er tre rekoringer på Agder så langt; Lyngdal, Kristiansand og Arendal/Tvedestrand. Og fleire kan det bli.

Dette er en skikkelig suksess der kundene forhåndsbestiller varer via Facebookgruppa, og der avtales levering av varene til oppsatt tid på et fast sted. Det er gratis for både bønder og kunder og å delta i en rekoring. Og det er en effektiv måte å selge på for bonden; bestillingene kommer på forhånd, man kan pakke akkurat det bestilte antall produkter og i løpet av en halvtime er varene solgt. Her selges det meste innen matvarer som «lykkelig gris», «surdeig til folket», «gulloster» og masse anna «lokalt snadder», i tillegg til mer vanlige poteter, grønnsaker, frukt/bær, saft/syltetøy, egg, brød og kjøttvarer. Når før jul går det mye i fenalår og pinnekjøtt, eplemost, og tilmed kraftbein tilbys.

Kundene er svært begeistra! Her treffer man et marked av enkeltpersoner som ønsker ulike og unike varer, som f.eks kraftbein eller for små/for store eller skeive grønnsaker. Det betyr at bonden kan selge mer av avling og utnytte mer av dyret. På facebookgruppene er det mange positive tilbakemeldinger som:

«Fantastisk konsept!» «Kortreist kvalitetsmat.» «Rettferdig handel gjør det lettere for småskala produsenter å leve av inntekten når den står i stil med jobben de gjør og slipper å dele med kjedebutikkene.»

 

Det er ingen tvil om at rekoringer er kommet for å bli, og dette konseptet kan utvikle seg til noe svært positivt framover der folk kjøper mer råvarer og i større kvanta, samt foredla varer uten masse tilsetningsstoffer.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.