Korn- og engfrødyrker Hogne Prestegård på Rygene i Arendal, koordinerer dyrking og mottak av rein havre, og har nå satt opp en ny kornsilo for mellomlagring fra andre dyrkere. Prosjektet starta med et dyrkermøte i Åmli høsten 2019, der nye og erfarne dyrkere drøfta arealer, behov for såkorn og grasfrøkontrakter. Det vil bli ytterligere fire fagmøter i høst og vinter. En fagtur til Norgesmøllene i Skien ble utsatt på grunn av korona. Den planlagte kornsiloen hos Hogne er levert av Felleskjøpet Agri med støtte fra Innovasjon Norge. Arealet for rein havre ble i år nesten dobla sammenlikna med i fjor, og det har også blitt et par nye engfrødyrkere. Det er viktig med oppfølging i form av fagsamlinger og markdager med aktuelle tema, for å gi best mulig grunnlag for satsing videre, slik at målet om økt areal av mathavre og engfrø i Agder kan nåes. I tillegg til NLR Agder, er Nibio avd. Landvik, Agder Frødyrkerlag og FKRA med på laget.
Rein havre i over 20 år
Hogne Prestegård har siden 1998 dyrka rein havre som går til produksjon av glutenfri mat. Havre inneholder ikke gluten, men den må dyrkes uten innblanding av kornarter som inneholder gluten slik som hvete og bygg. Det er strenge regler og kontroll både i vekstsesongen og etter tresking. I tillegg må rein havre oppfylle vanlige matkorn-kvalitetskrav. NLR Agder leies inn med 4-5 ansatte og sommerhjelper til havrekontroll i et par uker i juli hvert år. Det begynte med noen få dekar for vel 20 år siden, og i starten leverte han til den lokale Sand Mølle i Grimstad, men når den brant ble det etablert kontrakt med Lantmannen Mills i Moss som blant anna produserer «Bjørns glutenfrie havregryn». I dag koordinerer Hogne dyrking og levering av rein havre på omkring 5000 dekar. Med svært gode avlinger i år, samt ny kontrakt med Norgesmøllene, er dette omtrent ei dobling fra i fjor. De med størst avling fikk hele 820 kg per dekar. Ved planlegging av sesongen var det lagt inn ei gjennomsnittsavling på 425 kg per dekar.
Det er plass til fleire dyrkere i Agder
Kontrakten på norsk, rein havre er på 2000 tonn totalt i Norge. Av dette dyrkes det i år ca 900 tonn i Agder. Det er nesten halvdelen av kontrakten, og resten dyrkes i Ramnes i Vestfold. Hogne forteller at han i år har 10 dyrkere som leverer til hans anlegg, samt at tre dyrkere i Grimstad har egen tørke og egne treskere. Før årets sesong kom det mange henvendelser fra interesserte dyrkere og fleire har det vært etter at den nye mottakssiloen sto klar. Det betyr at det er mulig å øke andelen rein havre fra Agder, med både interesserte dyrkere og stor kapasitet på mottaket. Agder har forholdsvis lite korndyrking, større mulighet til vekstskifte og dermed mindre smittepress enn Østlandet. Det er viktig at havredyrkerne ikke har andre kornarter i vekstskiftet slik at det blir oppslag og spredning av fremmedkorn. Om totalkontraktene økes, kommer an på hvor mye som importeres via Helsekostkjeder og som forbrukere handler direkte fra Sverige, der glutenfri mat er subsidiert og ikke koster mer enn vanlige kornprodukter.
Korn- og engfrøarealene i Agder har gått ned fra begynnelsen av 2000-tallet, men er nå i ferd med å ta seg opp igjen, spesielt for engfrø og havre. Østre deler av Agder (tidl. Aust-Agder) har brorparten av engfrøarealene, og omkring 2/3 av kornarealene. Statistikken fra 2019 viser at det dyrkes mest havre og dernest bygg i Agder. Med oppimot 2000 dekar rein havre i år, utgjør dette omkring halvparten av all havredyrking i østre Agder.
Denne artikkelen er åpen for NLR-medlemmer
Registrer deg i dag og få tilgang til alle våre fagartikler!
Som medlem i NLR får du også tilgang til alle våre rådgivingstjenester.
Allerede medlem?
Logg inn