Her presenteres to alternativer for dyrking av seint slått grovfôr til ammekyr og gjeldkyr:

Gjenleggsåret: Enga etableres som normalt med pløying, horving og tromling før såing. Det er spesielt viktig med grunn såing (ca 3,5 kg pr daa) på grunn av små frø. Bruk eventuelt 3-4 kg bygg i gjenlegget for å få noe ekstra struktur og mengde i gjenleggsåret. I gjenleggsåret gjødsles det med 4-5 tonn storfegjødsel før såing og 10 kg Opti NS etter oppspiring. Første slått i gjenleggsåret blir ca 15.-20. juli mens andre slått kommer i slutten september. Etter første slått kan enga gjødsles med 35-40 kg Opti NS.

I årene etter etablering gjødsles enga med 3 tonn storfegjødsel tidlig vår og 40-45 kg Opti NS i slutten av april. Slåttetidspunktet blir 3-4 uker etter begynnende skyting, det vil i de fleste år tilsvare rundt 20.-25. juni. Etter første slått gjødsles enga med 2 tonn storfegjødsel og 20-25 kg Opti NS. Andre slått blir ca 9 uker etter 1.slått, i slutten av august. Med et opplegg som dette med to slåtter kan ei god timoteieng vare i mange år uten behov for fornying.

Hykor er en sort raisvingel og tåler bedre hyppig slått og/eller beite sammenlignet med ei timoteieng. Den gir store avlinger og er vintersterk. Med hensyn på etablering og gjødsling behandles Hykor likt som timotei, men det kan med fordel sås inn 0,3-0,5 kg engrapp eller 0,5 kg Foxtrot raigras pr daa for å tette mot ugras. Vær ikke for raus med tilsetningen av raigras da denne raskt kan utkonkurrere Hykor. Erfaring viser at Hykor med fordel kan slås en liten uke tidligere sammenlignet med timotei.

Med Hykor kan det tas to seine slåtter eller en sein førsteslått og en tidlig andre og eventuelt tredjeslått. Andre/tredjeslått kan eventuelt beites.

Ikke overdriv kaliumgjødslinga

Melkefeber kan ofte ses i sammenheng med høye kaliumverdier i grovfôret. Det er derfor viktig å ikke overdrive kaliumgjødslinga, og i de aller fleste tilfeller vil enga få nok kalium gjennom storfegjødsel. Unngå bruk av grisegjødsel på arealer som skal produsere strukturfôr til gjeldkyr.

Hvor mye areal trenger er det behov for?

I melkeproduksjon vil ei ku som regel være avgjeldt i 8 uker før ny kalving. I denne perioden trenger hun ca 6 fôrenheter pr dag, totalt 340 fôrenheter pr gjeldperiode. Med en avling på 800 fôrenheter fordelt på to slåtter på ei timoteieng vil det være behov for ca 0,5 daa pr ku i besetningen til gjeldkyrne.

Drektige kviger har behov for ca 6 FEm pr dag og gjennom drektigheten er det da behov for ca 1500 Fem. Det er da behov for ca 2 daa pr kvige som skal kalve.

For ei ammeku er gjerne perioden mellom avgjelding og ny kalving ca 5 måneder. Med et daglig energibehov pr dag på ca 6 Fem, blir det totale energibehovet på 900-1000 FEm. Dette tilsvarer 1,2 daa pr ammeku i besetningen.

Hvis det er kun førsteslått som brukes til strukturfôr kan vi regne med en avling på ca 500 FEm/daa. Det trengs da 0,7 daa pr ku i besetningen for å få nok fôr til gjeldkyrne, 3 daa pr drektig kvige og 2 daa pr ammeku.

Rett20haustetidspunkt20for20meg