Jordanalyser viser hva som er i jorda av de ulike næringsstoffene og en god gjødslingsplan skal være satt opp på grunnlag av jordanalyser for hvert enkelt skifte. Planen viser hvilken type gjødsel og mengde som passer på de ulike skiftene sett i forhold til plantenes næringsbehov.

Jevn spredning til noenlunde riktig tidspunkt er viktig for å gi plantene best mulig utnyttelse av tilført gjødsel. I tillegg er det viktig å vite at du faktisk får ut mengde per dekar som er planlagt. Ellers risikerer du at plantene får for lite næring, med påfølgende mindre avling. Og motsatt; hvis du sprer for mye gjødsel, risikerer du å kjøre på gjødsel som plantene ikke klarer å nyttiggjøre seg, og du taper penger. Mange som har en del små skifter tar seg ikke bryet med å gjødsle helt ut i kantene. De går dermed glipp av ei potensiell avling på de arealene som ytterkantene utgjør. Og når du gjødsler helt ut; husk å stenge for slik at du ikke kaster gjødsel (penger!) ut i skogen, elva, på veien eller over til naboen. Presis gjødsling er et miljøtiltak.

Det finnes mange varianter av mineralgjødselspredere og riktig innstilling er viktig for ei jamn spredning. Innstilling av sprederen er avhengig av blant annet mengde og type gjødsel, og prillet/ikke prillet gjødsel.

Yara har linket til spredetabeller på nettsiden sin, hvor du finner sprederprodusenter som har testet Yaras gjødsel:

YARA`s spredetabeller

Innkjøp av mineralgjødsel utgjør ofte en betydelig kostnad i drifta, og derfor bør du gjøre det du kan for å utnytte den best mulig.

Det er altså bra for både pengesekken og avlinga å ta seg tida til å gjøre noen små grep. (Du jo ikke å fortelle naboen om det, hvis du er redd for å virke litt gnien!)

Lykke til i våronna!

Harving og slodding pa Senja
Våronna er godt i gang flere steder i Nord-Norge, men mange plasser ligger sneen ennå på bakken.