Mineralgjødselprisene nådde en foreløpig bunn for i år i juni, og det ble en liten økning i juli. Dagens pris på fullgjødsel vil vare til 01. oktober så lenge lagervare rekker, og nitrogenprisen kan bli regulert månedlig. Felleskjøpet Agri justerte opp prisen på N-gjødsel med 13% i august, men aktørene i Rogaland og Agder har foreløpig ikke gjort tilsvarende. Prisoppgangen på N-gjødsla indikerer en generell prisøkning på mineralgjødsel om det ikke skjer endringer i markedet.
Råvaresituasjonen
Innsatsfaktorene i gjødselproduksjonen er svært kostbare for tiden. Både kalium og fosfor er høyt priset med ca 20 og 60 kr per kg, og en svak kronekurs forverrer situasjonen. Kostnaden ved ammoniakkproduksjonen er svært sårbar i forhold til gassprisene som kjent. Gassprisen er nå på nivå med prisene vi hadde før Ukrainakrigen. Det er et høyt nivå, men det er svært usikkert hvor mye gass som vil bli levert fra Russland denne vinteren. Russland hadde i 2021 ca. 40% markedsandel på gass, og det er betydelige utfordringer med å erstatte dette, i hvert fall på kort sikt. Mye av Yara sin ammoniakkproduksjon foregår i EU, og alt tyder på at det blir en krevende energisituasjon kommende vinter, og at det kan bli energirasjonering i europeiske land. Konsekvensen for både industri og husholdninger kan i en slik situasjon bli dyptgripende. For eksempel gav høye gasspriser sist vinter nedstengte fabrikker for ammoniakkproduksjon.
Russland bidrar ca med 25% av NPK til verdens produksjon av mineralgjødsel, men i og med kornavtalen Russland og Ukraina har inngått med FN, gis Russland mulighet til å eksportere råstoff til gjødselproduksjon. Dette kan gjøre råvaretilgangen mindre kritisk nå framover.
Markedet
Forhold mellom pris og etterspørsel vil være det viktigste premisset for fastsetting av mineralgjødselprisen. Når kornprisene øker, vil dette gi grunnlag for å kunne betale mer for mineralgjødsla. Det er en slik situasjon vi har hatt det siste året. Hveteprisen dobla seg fra våren 2021 til påfølgende vår, for så å ha falt igjen til nivået før Ukrainakrigen. Mye av dette må nok ses i sammenheng med at eksporten av korn har startet opp igjen fra Ukraina.
I tillegg til krigen i Ukraina har prisveksten på kornet vært drevet opp av manglende kornlager i andre land og av sviktende avlinger i større eksportland. Også i 2022 oppleves betydelige tørkeproblemer, blant annet i middelhavslandene.
Denne artikkelen er åpen for NLR-medlemmer
Registrer deg i dag og få tilgang til alle våre fagartikler!
Som medlem i NLR får du også tilgang til alle våre rådgivingstjenester.
Allerede medlem?
Logg inn