Potteavstand på 69 cm tilsvarende 4,3 cain per meter gav best nettoøkonomisk totalresultat. Da var det gode avlinger av fin kvalitet per cain, moderate plantekostnader og rask plukking. Lenger eller kortere potteavstand gav dårligere nettoøkonomisk totalresultat.
Året etter planting er det prøvd to forskjellige gjødslingsstrategier til økologisk bringebær på friland og i tunnel. Resultatene viste lite for-skjeller mellom strategier og tunnel/friland. Det var tendens til noe større bærstørrelse i tunnel og noe mer avling på friland.
Vi har gjennomsnittlig salgsavlinger fra 311 kg per daa til 782 kg per daa i de ulike sortene, der Glen Ample har størst avling. Det var ikke avlingsforskjell mellom friland og tunnel. Det har vært lite til ingen utfordring med bringebærbille og gråskimmel som er de størs-te utfordringene i denne produksjonen.
Våren 2020 startet vi et samarbeid med flere NLR enheter og NIBIO i et forskningsprosjekt for å se på mulighetene til å bekjempe og kontrollere bakteriekreft i morellproduksjonen i Norge. Vi har gjen-nomført flere sprøyteforsøk med flere sprøytestrategier i felt i Agder. Det er dessverre vanskelig å konkludere etter gjennomførte forsøk.
På belgvekstfelt i Søgne hadde tiriltunge, rødkløversortene og alsikekløver betre utvikling enn kvitkløversortene. Av lusernesortene var sorten Ludvig den med best utvikling. Vinterert viste også middels god etablering.
Vi har hatt overvåkingsfeller i eple, morell og bringebær der vi ser på tettheten av skadegjørere i de forskjellige kulturene. I flere av kulturene var det lite og ingen angrep, mens det i bringebær var sto-re angrep av bringebærbarkgllmygg. Felleovervåking kan hjelpe oss med riktig sprøytetidspunkt for å holde kontroll på disse skadegjø-rerne.
Her finner du de viktigste nyheter om plantevern i frukt og bær, viktigheten av å kjøpe inn plantevernmidler og bladgjødslingsmidler til hele sesongen nå og hvordan vi skal forholde oss til de høye mineralgjødselprisene.
Vi har i flere år hatt overvåking av flua som legger egg og kan gi larver i modnende myke bær som jordbær, moreller, bringebær og bjørnebær. Tidligere års prøvinger har vist fare for larver i bær høstet etter 15/8 og faren øker jo seinere bærene modnes.
De remonterende jordbærsortene Murano, Favori, Estavana og Delizzimo ble prøvd på tabletopsystem i substrat i plasttunnel. I 2021 forsøkshøstet vi hver mandag for å sjekke ut avling, bærstørrelse, smak og sortsegenskaper. Delizzimo kom totalt sett best ut med akseptabel avling og god smak på bærene.