Bladmidden overvintrer som voksen i knoppfestet. Før bladene faller av om høsten, beveger den seg til bladknoppene hvor den går i dvale. Når knoppene spretter om våren, og bladene begynner å vokse, kryper bladmidden utpå bladene.

SL Bringebaerbladmidd
Bringebærbladmidd. Foto Sunniva Løwø, NLR

Det mest effektive tiltaket mot bringebærbladmidd er å behandle en eller to ganger om høsten med vegetabilsk olje og grønnsåpe eller med svovelpreparatet Thiovit. Når man sprøyter med en av disse, skal sprøytevæska legge seg som dråper i knoppfestet. Da drukner bladmiddene som ligger der i vinterdvale. For å få god dekning i knoppfestene, bør det sprøytes når mesteparten av bladene er falt av. Dersom det fortsatt henger på en del blader, kan du behandle to ganger med 10-14 dagers mellomrom. En behandling med Thiovit på grønne blader i god temperatur (10-12 grader) framskynder bladfall. Du kan behandle enten to ganger med olje+såpe ELLER to ganger med Thiovit ELLER en gang med Thiovit og en gang med olje+såpe. Det er altså lov med to behandlinger til sammen. Av olje og såpe anbefales soya- eller rapspolje og Krystal grønnsåpe. Både olje+såpe og Thiovit er tillatt i økologisk dyrking.

Den andre behandlingen med olje+såpe eller Thiovit kan også gjøres før grønn spiss om våren. Har du symptomer i felt tidlig i sesongen, er det mulig å behandle med olje+såpe før blomstring, men da i en svak blanding. I konvensjonell dyrking finnes det også insektsmidler man kan bruke før blomstring. Kontakt bærrådgiveren din for råd.

Villbringebær er en viktig smittekilde for blant annet bladmidd. Er du plaget med bladmidd i feltet ditt og har villbringebær i nærheten, kan det å fjerne villbringebæra være med på å dempe smittepresset.

SL Bringebaerbladmidd 1
Bringebærbladmidd gir gule, uregelmessige flekker på bladene. Flekkene vises også på undersiden av bladet, og i flekkene er det ikke hår på undersiden av bladet. Bladmidd kan bekjempes med sprøyting med olje+såpe eller med Thiovit Jet. Begge deler er tillatt i økologisk dyrking. Bringebærbladmidd. Foto Sunniva Løwø, NLR