Fra byggestart til fjøsåpning

21.08.2018 (Oppdatert: 23.08.2018) Jørgen Torp

Vi har tidligere skrevet om Kåre Grindland og hans vei fra planleggingsprosess til kontraktskriving med entreprenør for bygging av nytt ammekufjøs. Nå er byggingen godt i gang og vi følger Kåre gjennom byggeprosessen.

Takstoler er på plass. Bygget på Grindland tar form. Foto: Jørgen Torp

Etter at første del av grunnarbeidet var ferdig, var det armering og forskaling som stod for tur. Her har NLR hjulpet med armeringstegninger og prosjektering av betongkonstruksjonen.

De første betongbilene kom 5. april da gjødsellageret ble støpt. Deretter var det pause en måneds tid da Frustøl som hadde grunnarbeidet, tilbakefylte masser rundt gjødsellager og rettet av tomta. Frustøl pakket de siste maskinene på lastebilen og takket for en fin jobb.

På dette tidspunktet var snøen også vekk og da kunne det siste av forskaling og støping ferdigstilles, og det siste billass med betong kom 15. juni. Støpejobben gikk svært effektivt da det var god adkomst på tomta slik at hele semitrailere kunne komme med betong. Dette krever god plass på tomta, og dette er ofte ikke mulig. Betongarbeidet var godt planlagt og ble gjennomført med god koordinering mellom bonden og entreprenørene. Det er viktig med god flyt mellom entreprenørene og viktig at bonden også er engasjert.

 

Deretter var tømrerne fra P.A. Klev på plass og satt opp veggene i en fei, som deretter ble kledd og bygget ble ekstra avstivet. 7. august kom takstolene, og nå kan man virkelig se at bygget begynner å ta form. Det var spesielt den fine løsning med søylefritt fôrbrett som var utrolig spennende å se bli til virkelighet. Dette er et utstikk på ca 4 m over fôrbrettet. De neste ukene vil det være 4-6 tømrere på byggeplassen frem til de er ferdig med bygget i midten av september.

Hærås Elektro har også vært med fra starten, de har montert byggestrøm og har vært med siden. De har blant annet montert jording før støpearbeidet, og er nå i gang med å legge opp strøm til lys, drivmotor, varmekabler mm. Igjen er det viktig å påpeke dette med god koordinering og planlegging.

Innendørsmekaniseringen er levert og gjødselskraper skal monteres i slutten av august. Resten av innredningen vil bonden montere selv.

Dette prosjekt har kjørt på skinner fra dag én. Dette skyldes flere ting som et godt engasjement fra bonden, samt flinke entreprenører og en god sparringspartner i NLR Agder. Den viktigste faktoren er god planlegging. Ved første byggemøte ble mange momenter avklart og avtalt, og byggeplanen og tegninger som NLR Agder har utarbeidet var til stor hjelp i dette prosjekt. God planlegging og prosjektledelse er ofte noe man kan spare mange penger på i løpet av et helt prosjekt, fordi man ofte unngår dumme feil, unødvendig ventetid, feil leveranse, endringer i byggeplaner osv.

Går du også med byggedrømmer, eller har idéer, så kan vi hjelper deg med å få belyst de.

Vi i NLR Agder kan bistå med alle tjenester som trengs i et byggeprosjekt. Vi har HMS-, økonomi- og byggrådgiver klar for å hjelpe deg.

Det er viktig med god planlegging og prosjektledelse i et byggeprosjekt. Det vil spare både byggherre og entreprenør for uforutsett kostnader, frustrasjoner og konflikter.

Les også

Fra drøm til virkelighet - den første artikkelen om nybygget i Finsland

 

Velkommen til fjøsåpning og gratis grovfôrprøver!

Fjøsåpningen vil bli i midten av oktober 2018, og her kommer NLR Agder med byggrådgiver som er klar for å svare på spørsmål. Grovfôrrådgiver vil også være tilstede denne dagen for å vise frem det nye fôranalyseapparatet. Så ta med en pose med grovfôr og få det analysert GRATIS denne dagen. Hold øye med vår Facebookside, Norsk Landbruksrådgiving Agder, for mer informasjon om dette arrangementet.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.